Cyber Security voor de Journalistiek

“Het is niet de vraag of je gehackt wordt, maar wanneer.” 

Midland Circle informeert haar klanten in de journalistiek over Cyber Security, cybercrime gericht op journalisten, social engineering en phishing mails. Ook de invulling van de zorgplicht die journalisten hebben op het gebied van cybersecurity is onderwerp van gesprek. 

Hoe kan ik me wapenen tegen hackers en cybercrime? Loop ik als journalist specifieke risico’s? Heeft een journalist een zorgplicht om hacks te voorkomen? Het antwoord op deze en veel meer vragen worden door onze cybersecurity-en privacy-experts beantwoord.

Journalisten wijken dan ook uit naar diverse oplossingen. Zo is het gebruik van encrypted messangers zoals Signal of het gebruik van PGP telefoons (Pretty Good Privacy telefoons) onder journalisten aan de orde van de dag. Echter zijn dit zéér ongewenste middelen. Immers draait het platform van Signal in Rusland en de servers van PGP telefoons worden dikwijls achter de schermen beheert door criminelen. Bij de politieoperatie waarbij de populaire cryptochat Sky ECC werd gekraakt, werden ook tal van gesprekken onderschept van journalisten.    

6 Tips voor journalisten om veilig te werken over het Internet

Voor journalisten is het heel belangrijk om zonder pottenkijkers te communiceren met informanten. Bronnen verschaffen hen vaak gevoelige informatie en het zou tot grote consequenties kunnen leiden als deze in de verkeerde handen valt. Ook kan het van belang zijn om internet te gebruiken zonder sporen achter te laten. Maar hoe doe je dat?

 

1 Maak gebruik van versleutelde communicatie (encrypted communication)

Voor een journalist is het essentieel om toegang te hebben tot private en veilige communicatie. Ons encrypted communication middel Sentynel staat je toe jouw privacy-instellingen aan te passen voor elke gewenste situatie.

2 Gebruik een anoniem e-mailadres

E-mails zijn een tweede punt van zorg als het gaat om online privacy. Het is belangrijk om te weten dat de meeste e-mailproviders alles behalve veilig zijn. Niet alleen worden je berichten per definitie niet versleuteld, ze kunnen zelfs bekeken worden door de bedrijven achter de providers zelf.

Gebruik Midland Circle’s private e-maildienst. Wij bieden een private e-maildienst met end-to-end encryption. Met de overzichtelijke interface is de dienst zelfs voor de grootste digibeten gemakkelijk in gebruik.

3 Gebruik VPN

Een VPN (Virtual Private Network) beveiligt je internetverbinding door je data te versleutelen en je echte IP-adres te verbergen. Dit voorkomt dat hackers jouw websitebezoeken terug kunnen leiden naar jouw computer.

Maar neem geen genoegen met zomaar een VPN. Voor gratis VPN’s moet je oppassen. Ze staan erom bekend jouw data door te verkopen in ruil voor hun diensten, wat nogal in strijd is met hun oorspronkelijke doel als VPN.

De VPN van Midland Circle zorgt voor anonimiteit op het web.  

4 Beheer je wachtwoorden goed

Ik zie je al met je ogen rollen, maar er ís een reden dat dit zo vaak herhaald wordt: De meeste mensen gebruiken geen sterke wachtwoorden.

Veelgehoorde smoesjes: Ze zijn lastig te onthouden of het verzinnen ervan vereist te veel creativiteit. En stel dat je het verfomfaaide papiertje verliest waar je het wachtwoord op hebt geschreven of iemand anders ontfutseld het wachtwoord dat je ooit in de notitieapp van je telefoon had opgeslagen?!

Dit is dus waarom het gebruiken van een wachtwoord-manager (password manager) cruciaal is. 

Zorg ervoor dat je 2-factor authorization (2FA) inschakelt op je accounts. Door een extra veiligheidscode te eisen voorkomt dit dat hackers bij je accounts kunnen, zelfs als ze op een of andere manier toch je wachtwoord in handen krijgen.

5 Vervang je huidige browser door TOR

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat populaire browsers geld verdienen aan doelgerichte, op jou afgestemde advertenties. Dit doen ze door je online activiteit te tracken. Het bedrijf achter je browser (denk aan Google van Chrome) weet zo niet alleen waar je naar zoekt, maar ook wie je bent, waar je bent en wie je kent. Dit is uiterst problematisch als je je online privacy wil waarborgen.

Het is daarom meer dan aan te raden om je huidige browser te vervangen door een private, zoals TOR (The Onion Network). Deze browser waarborgt je privacy door je data te verpakken in meerdere encryptielagen en rond te sturen via verschillende servers, voordat het eindelijk aankomt op de server van bestemming.

Dat TOR een private browser is betekent echter niet dat hij per definitie ook veilig is. Terwijl jij TOR gebruikt om je data te versleutelen, doet de website die je bezoekt dat wellicht niet. Dan is jouw moeite ineens voor niets.

Maar niet getreurd, hier is een lichtpuntje: je kan TOR gebruiken in combinatie met onze compatibele VPN om zowel privacy als veiligheid te garanderen voor je online data.

6 Vermijd publieke wifi-hotspots

Denk voortaan twee keer na voor je een publieke wifi-hotspot gebruikt voor je telefoontjes, chats en mailtjes. Publieke wifi is buitengewoon handig, maar allesbehalve veilig.

Doordat zo’n netwerk doorgaans onversleuteld is, wordt het een gemakkelijk doelwit voor MitM-aanvallen. Daarnaast ben je zonder dat je het weet verbonden met een malafide netwerk, dat alleen maar pretendeert de legitieme te zijn.

Sentynel als oplossing

  1. Geheimhouding 100% gewaarborgd
  2. Platform op Nederlandse servers
  3. Sentynel werkt volledig conform de Nederlandse wet- en regelgeving
  4. Sentynel voldoet aan de  Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens
  5. Staat onder toezicht van het Agentschap Telecom 

Laten we het hebben over hoe u veilig vooruitgang kunt boeken..

Vraag een consult aan
Shape
Shape